Melding en procedure
Voor de melder
Heeft u te maken gehad met een situatie in de sport waarbij gedragsregels of tuchtrechtregels zijn overschreden? Of bent u daar getuige van geweest? Weet dat u iets kunt doen.
Als u te maken heeft gehad met mogelijk grensoverschrijdend gedrag en u wilt een tuchtprocedure starten, dan kunt u een melding bij het ISR maken. Uw melding wordt beoordeeld door een aanklager van het ISR en kan een onafhankelijk onderzoek instellen naar de feiten en omstandigheden. Hierdoor kan er helderheid worden verkregen over wat er is gebeurd en wie daar schuldig aan zou zijn. Als de klacht terecht is, kan de beschuldigde binnen de sport gesanctioneerd worden. Wilt u een melding maken? Vul dan het digitale meldingsformulier in.
Hulp, ondersteuning of advies nodig?
Het ISR is onafhankelijk en behartigt geen individuele belangen. Voor advies en hulpvragen kunt u contact opnemen met een vertrouwencontactpersoon of integriteitsmanager bij uw sportbond. Of neem, desgewenst anoniem, contact op met het Centrum Veilige Sport Nederland. Zij zijn er voor iedereen binnen de sport; sporters, trainers, bestuurders, vertrouwenscontactpersonen, bezorgde ouders en professionals. Er zijn korte lijnen met o.a. de (zeden)politie, Slachtofferhulp Nederland, Perspectief Herstelbemiddeling en tal van andere hulpverleningsorganisaties.
De tuchtrechtprocedure
Wilt u weten wat u na het doen van een melding kunt verwachten en welke stappen er worden doorlopen? Ga dan naar de procedure en bekijk de animatievideo waarin het proces in hoofdlijnen wordt uitgelegd.
Contactpersoon procedure
Bij een melding krijgt u een casemanager van het ISR toegewezen. De casemanager begeleidt het proces van melding tot aan uitspraak, geeft u uitleg over de procedure en stelt u op de hoogte van de voortgang. De casemanager neemt een onafhankelijke positie in en fungeert als contactpersoon voor alle partijen.
Duur van onderzoek
De doorlooptijd verschilt per onderzoek en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het onderzoek, de aard van de bevindingen, de snelheid van informatie-uitwisseling en de beschikbaarheid en medewerking van betrokkenen. Gemiddeld duurt een tuchtrechtelijke procedure, van melding tot aan uitspraak, een half jaar tot een jaar. Vanzelfsprekend streeft het ISR naar een zo spoedig mogelijke afhandeling van de zaak. De kwaliteit van de zaak en het onderzoek staan daarbij echter altijd voorop.
Kosten
Om een tuchtrechtzaak te kunnen behandelen, maakt het ISR kosten. Het ISR berekent deze kosten, zoals vastgelegd in het tuchtreglement, door aan degene die de tuchtcommissie daartoe veroordeelt.
Anonimiteit
Een anonieme melding kan in een tuchtrechtprocedure niet of zeer minimaal opgevolgd worden. De beschuldigde moet zich namelijk kunnen verdedigen en heeft het recht te weten wie de melding heeft gedaan. De inhoud van het onderzoeksgesprek wordt gebruikt voor het onderzoek en de tuchtrechtelijke procedure bij het ISR. Tijdens het onderzoek kunnen (delen van) uw verklaringen worden voorgelegd aan betrokkenen, slachtoffers of andere belanghebbenden in de zaak.
Als de zaak wordt voorgelegd aan de tuchtcommissie, hebben ook de tuchtrechters van het ISR en de beklaagde recht om het verslag te lezen. Daarnaast kunnen beklaagde en melder een verzoek tot inzage doen wanneer de zaak verder niet in behandeling wordt genomen (geseponeerd) of wanneer er een schikkingsvoorstel aan de beklaagde is gedaan.
Er wordt discreet en conform AVG omgegaan met persoonsgegevens en de inhoud van de casus. Uitspraken en geaccepteerde schikkingen worden geanonimiseerd gepubliceerd in onze uitsprakenbank op deze website.
Vragen over de ISR-procedure?
Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 17:00 uur via
085 - 06 60 960
aanklager@isr.nl
Vragen over een lopend dossier?
Neem contact op met uw casemanager. Contactgegevens vindt u in de procescorrespondentie.
Ondersteuning of advies nodig?
Informeer bij uw sportbond of neem gratis en desgewenst anoniem contact op met het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN).