Geschillenbeslechting
Arbitrage
Het ISR kan bij een conflictsituatie binnen de sportsector een oplossing bieden met arbitrage. De arbitrage vervangt de procedure voor de overheidsrechter. Bij arbitrage worden een of meerdere arbiters ingeschakeld om te beslissen over een conflict.
Arbitrage is rechtspraak door arbiters (scheidsgerecht). Dat zijn onafhankelijke en onpartijdige professionals met voldoende kennis en ervaring in de sportsector. Een arbitragecommissie bestaat uit één of drie arbiters. De arbitragecommissie behandelt het conflict op een manier die lijkt op die van de gewone rechter. Arbitrage kan een uitkomst zijn wanneer partijen hun geschil op een relatief snelle en eenvoudige manier willen (laten) beslechten. Of wanneer zij een vertrouwelijke, niet-openbare behandeling van hun zaak wensen. De partijen moeten samen kiezen voor arbitrage. Dat kan bij aanvang van de samenwerking (in de overeenkomst die zij met elkaar hebben gesloten) of op het moment dat het geschil is ontstaan door middel van het sluiten van een arbitrage-overeenkomst.
De voordelen van arbitrage bij een geschil in de sportsector
- De doorlooptijd van de procedure en de uitspraak is vaak sneller dan in procedures bij de overheidsrechter. Het ISR kent ook een spoedarbitrage.
- Arbiters zijn onafhankelijk, onpartijdig èn hebben voldoende kennis en ervaring in de sportsector.
- Partijen kunnen onderling afspraken maken over de taal van de arbitrage en het aantal arbiters. Ook kunnen zij over de kwalificaties van de te benoemen arbiters verzoeken doen.
- Arbitrage is vertrouwelijk en niet openbaar.
Gemiddelde duur
De doorlooptijd van een arbitrage is afhankelijk van de aard en omvang van de zaak, maar bedraagt doorgaans tussen de drie en zes maanden. In zaken, waarin uit hoofde van onverwijlde spoed een onmiddellijke voorziening wordt vereist, kan behandeling van de zaak als spoedgeding worden verzocht. In dat geval wordt direct na indiening van het verzoekschrift een mondelinge behandeling gehouden en zo spoedig als mogelijk en nodig uitspraak gedaan.
De kosten
Het ISR berekent zaakkosten voor arbitrage. In alle gevallen bestaan de zaakkosten van een arbitrage uit de bestede uren van de arbiter(s) en juridisch secretaris vermenigvuldigt met het tarief. Bij de start van de procedure wordt van beide partijen een voorschot voor te maken kosten gevraagd van €1.000. De kosten worden verrekend met het betaalde voorschot en in het vonnis kan de in het ongelijk gestelde partij worden veroordeeld om de kosten van de wederpartij te vergoeden. De hoogte van de proceskosten hangt dus af van de omvang van de zaak en de daaraan bestede tijd.
Het ISR werkt op basis van centraal vastgestelde reglementen die van toepassing zijn op de leden van de aangesloten sportorganisaties. De afspraken die gelden rond arbitrage vindt u in de onderstaande reglementen.
Reglement Arbitrage
Reglement Arbitrage ISR 2013
Vragen over arbitrage?