Tuchtrecht in de sport
Doping
Doping zijn stoffen en methoden die verboden zijn door het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA). Het betreft niet alleen verboden middelengebruik maar ook bepaalde methoden zoals bloeddoping of het manipuleren van het urinemonster.
Nederlandse topsportbonden zijn zowel nationaal (via de aansluiting bij NOC*NSF) als internationaal (via de aansluiting bij de Internationale Federatie) verplicht om dopingbeleid te voeren. Alle tuchtrechtelijke geschillen in dopingzaken dienen behandelt te worden buiten de bonden. In Nederland is het ISR de enige instantie die aan deze voorwaarden voldoet.
Reglementen doping
ISR Nationaal Dopingreglement - jan 2024
ISR Nationaal Dopingreglement - jan 2024 (zonder aanklager)
ISR Nationaal Dopingreglement - aug 2023
ISR Nationaal Dopingreglement - aug 2023 (zonder aanklager)
ISR Nationaal Dopingreglement - jan 2023
ISR Nationaal Dopingreglement - okt 2021
Te allen tijde is het Nationaal Dopingreglement van het ISR leidend. Het Tuchtreglement Dopingzaken is een procedurereglement en geeft houvast in de behandeling van tuchtzaken. Dit reglement is van lagere orde dan het Nationaal dopingreglement, te allen tijde is het NDR leidend. In de dopingreglementen wordt naar onderstaande bijlagen verwezen.
WADA
De WADA stelt jaarlijks de dopinglijst op, die op 1 januari van kracht gaat. De Dopingautoriteit publiceert jaarlijks de lijsten op haar website, waaronder de letterlijke vertaling van de WADA-dopinglijst, een uitgebreide lijst op van verboden stoffen en een lijst van veel gebruikte toegestane geneesmiddelen. Jaarlijks worden de lijsten aan topsporters, sportartsen, sportbonden en anderen bekendgemaakt. De WADA-dopinglijsten zijn ieder jaar aan verandering onderhevig en zijn vertalingen van de 'Prohibited List International Standard' behorend bij de Wereld Anti-Doping Code. Deze lijst is wereldwijd hetzelfde. Enkele stoffen kunnen specifiek voor een tak van sport verboden zijn.
Dopingovertreding
Aan een sporter of andere persoon kan in verband met het begaan van een dopingovertreding een ordemaatregel en/of periode van uitsluiting worden opgelegd. Tijdens de periode dat een uitsluiting of een ordemaatregel is opgelegd, mag een sporter of andere persoon niet aan wedstrijden meedoen, geen functies hebben of activiteiten uitvoeren binnen de bond of vereniging. Hoe dat precies zit, wordt in dit document uitgelegd. De officiële definitie van doping, zoals opgesteld door de WADA, luidt: 'een overtreding van een of meer bepalingen uit het dopingreglement'. Deze bepalingen zijn: aanwezigheid van verboden stoffen en/of verboden methoden, (poging tot) het gebruik van verboden stoffen en/of verboden methoden, gebrekkige medewerking, where abouts-fouten, (poging tot) manipuleren, bezit, (poging tot) handel, (poging tot) toediening, medeplichtigheid en verboden samenwerking.