Tuchtrecht in de sport
Matchfixing
In de sport wordt er gesproken van matchfixing (ook bekend als wedstrijdmanipulatie, wedstrijdvervalsing en gamefixing) als het resultaat van een wedstrijd volledig of gedeeltelijk bepaald wordt door een deelnemer en/of een andere betrokkene (bijvoorbeeld een scheidsrechter of trainer) die moedwillig verliest of valsspeelt. Matchfixing druist niet alleen in tegen de regels van de sport, het is in veel gevallen ook een overtreding van strafrechtelijke bepalingen.
Sporters kunnen financieel vergoed worden voor het moedwillig verliezen van een wedstrijd door zelf, of via een tussenpersoon, op een zege van de tegenpartij te gokken. Wanneer iemand een sporter betaalt om vals te spelen, spreekt men van omkoping. In gevallen van omkoping, fraude en corruptie kan een sporter ook strafrechtelijk vervolgd worden.
Het ISR werkt op basis van centraal vastgestelde tuchtreglementen die van toepassing zijn op de leden van de aangesloten sportorganisaties. De afspraken die gelden rond matchfixing vindt u in de onderstaande reglementen.
Reglement matchfixing
Tuchtreglement Matchfixing ISR 2016
Omdat het ISR bevoegd is op basis van de statuten van de sportbonden die zijn aangesloten, is de reikwijdte beperkt tot de leden van de sportbonden, of de personen die via een overeenkomst gebonden zijn aan de reglementen van deze organisatie. De bevoegdheden van het ISR zijn beperkt door het reglement en de Nederlandse wet. Het ISR heeft geen bijzondere (opsporings-)bevoegdheden. Onderzoek verloopt voornamelijk door interviews met betrokkenen, open bronnen onderzoek, analyse van wedstrijden en de analyse van beschikbare andere informatie, zoals rapportages van SportRadar of gokaanbieders.